Kinderen met een spierziekte

Opvoeden, een vak apart

Een kind met een spierziekte ontwikkelt zich in bepaalde opzichten anders dan leeftijdgenootjes. Wat dat verschil met andere kinderen precies inhoudt, hangt af van het type spierziekte en van de leeftijd waarop de spierziekte zich openbaart.
Een kind met een spierziekte leert al jong te incasseren, vooral als hij spierkracht verliest, activiteiten moet opgeven en aangewezen raakt op hulpmiddelen. Juist bij een kind met een spierziekte is het bevorderen van een positief zelfbeeld daarom belangrijk in de opvoeding.

Veelgelezen brochure

In de brochure Op eigen kracht staat informatie en advies voor ouders van kinderen met een spierziekte over de keuzemogelijkheden bij het opvoeden. Met aandacht voor de verschillende aspecten van de opvoeding, de ervaringen van andere ouders en citaten is deze brochure een bron van ideeën en een houvast bij het grootbrengen van kinderen met een spierziekte. Samengesteld met medewerking van ervaringsdeskundige ouders en jongeren, geïllustreerd met kindertekeningen.
Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina van deze site. U kunt de brochure ook bestellen via de webwinkel.

Gepubliceerd op 24 februari 2012, laatst gewijzigd op 17 november 2017

Bewaar als PDF Printen