Pijn

Spierziekten en pijn gaan vaak samen. Iedereen heeft wel eens pijn. Hoofdpijn, kiespijn of pijn als je je stoot. Meestal verdwijnt deze pijn vanzelf en vergeet je het gevoel snel. Soms duurt pijn langer of gaat niet over. Dan spreken we over chronische pijn. Die kan je het leven flink zuur maken.

Vaak pijn bij spierziekte

(Chronische) pijn is voor veel mensen een probleem: in Nederland hebben 2,2 miljoen volwassenen er last van. Ook spierziekten en (chronische) pijnklachten gaan vaak hand in hand. Steeds vaker blijkt dat een groot deel van de mensen met een spierziekte (chronische) pijnklachten heeft.

Hoe pak je het aan?

Meer inzicht in het verschijnsel pijn en de behandelmogelijkheden helpt om met (chronische) pijn om te gaan. Ook weten wat je zelf kunt doen om de pijn te verminderen, zorgt dat het je leven niet of minder beheerst.

Zowel biologische als psychologische en sociale factoren spelen een rol bij pijn.’
Dr. Albère Köke, wetenschapper

Online cursus Omgaan met pijn

Alle informatie op deze pagina’s is ook terug te vinden in de online cursus Omgaan met pijn. De cursus is ontwikkeld door Spierziekten Nederland en het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem. De cursus Omgaan met pijn is gebaseerd op de nieuwe zorgstandaard Chronische Pijn en kwam tot stand met waardevolle bijdragen van ervaringsdeskundigen en pijnspecialisten. De cursus bevat meer dan twintig filmpjes en veel adviezen en praktische tips.