Is het zinvol navelstrengbloed op te slaan wanneer de aanleg voor een spierdystrofie bekend is om later eventueel spiercellen te kweken uit stamcellen?

Het stamcelonderzoek is een groeiend vakgebied en er zijn grote verwachtingen. Het is bekend dat uit embryonale stamcellen ook spiercellen gegenereerd kunnen worden. Maar we weten nog niet hoeveel en wat voor spiercellen kunnen worden gegenereerd. Ook moet de donor (bijvoorbeeld een broertje of zusje) HLA-identiek (1/4) zijn aan de ontvanger. (HLA staat voor human leucocyte antigen.)
Bereik je na transplantatie met de donorcellen alle spiervezels? Er moet nog veel onderzoek gedaan worden. Preventieve opslag van de embryonale stamcellen uit navelstrengbloedcellen kan voor de toekomst belangrijk zijn. Er is echter geen garantie dat het gebruikt kan worden en er moeten dan ook artsen zijn die het kunnen en willen gebruiken, nog afgezien van de kosten.

Het opslaan is een kostbare zaak en daar hebben de universitaire medische centra geen financiën voor. Er is wel een comercieel bedrijf (Cryo-Safe) (www.cryoc.com) dat preventief embryonale stamcellen uit navelstrengbloed isoleert en voor later gebruik voor een specfieke patiënt opslaat. De patiënt kan de cellen te zijner tijd weer opvragen en moet zelf een arts of instituut vinden die de therapie kan en wil doen. Gaat een patiënt die zijn "eigen" cellen dan meebrengt dan vóór bij de therapie?
Het opslaan van stamcellen uit navelstrengbloed kan dus alleen op commerciële basis. Een therapie is er nog niet. Je moet dit zien als een soort verzekering voor toekomst. Het is aan de toekomstige ouders van een patiënt of zij preventieve opslag willen en kunnen financieren. Hetzelfde geldt voor andere spierziekten.

Adviseur: prof.dr. E. Bakker, LUMC