Wat zijn de belangrijkste klachten en verschijnselen van Duchenne?

In de loop der jaren neemt de spierkracht af; de meeste kinderen hebben tussen hun achtste en twaalfde jaar een rolstoel nodig. Iets later kunnen ook de armen steeds minder gebruikt worden. De handfunctie blijft het langst behouden.
Dikwijls ontstaan contracturen, dit zijn afwijkingen in de standen van de gewrichten door verkorting van de spieren en de kapsels van de gewrichten.
De gewrichten, eerst in de benen maar later ook de ellebogen, schouders en de handen, kunnen niet meer goed bewegen. Ook de rug kan krom groeien (scoliose).

Een deel van de kinderen met Duchenne spierdystrofie heeft ook een achterstand in de geestelijke ontwikkeling. Dit kan zich soms uiten in leerproblemen of in gedragsproblemen.

Ook de ademhalingsspieren worden aangetast, met als gevolg dat met het verloop van de ziekte de longfunctie afneemt.

Omdat het hart ook een spier is kan cardiomyopathie optreden. Cardiomyopathie is een sluipend proces dat begint met een verwijding van de linkerhartkamer. In een vroeg stadium van cardiomyopathie gaat het hart sneller kloppen en komt er minder bloed in allerlei organen terecht.
In een later stadium kunnen onder meer de hartfunctie en de nierfunctie verslechteren: door vochtophoping worden de enkels dik, ontstaat benauwdheid en kunnen ernstige hartritmestoornissen optreden.