Bijzonder boek met verhalen en gedichten

Door: Corinne van Santen

Voor elkaar. Flitsen en fratsen is de titel van het nieuwste boek van Mieke van den Berg en Dirk Idzinga. Boeiende voorvallen uit hun leven hebben zij in verhalen en gedichten onder woorden gebracht. Een leven dat niet alledaags is, omdat Mieke van den Berg door een ernstige spierziekte sinds een halve eeuw de wereld vanuit een rolstoel ziet.

Het boek bestaat uit twee delen: een waarin Mieke aan het woord is en een van Dirks hand. Er staan niet alleen waargebeurde verhalen in, maar ook mooie gedichten. Een stukje gaat over Mieke’s vorige werk dat ze helaas achter zich heeft moeten laten, omdat ze het met haar beperkte energie niet meer kon bolwerken. Bijzonder is de beschrijving van een opmerkelijke briefwisseling tussen Theo van Gogh en Mieke. Van Gogh zat op dezelfde middelbare school als Mieke en koesterde in zijn jonge jaren een heimelijke verliefdheid voor haar. De bekentenissen die hij haar schrijft, zijn ontroerend. Dirk beschrijft een van zijn slordigheden: de verloren trouwring. Hilarisch is een verhaal over een dronken droom waarbij Dirk uiteindelijk terecht komt op het politiebureau. Vooral het deel van Mieke is doorspekt met sonnetten. Mooi zijn ze, met vaak een glimlach in de tekst. Alsof ze soms de angel uit de ernst wil halen.

Omdat Mieke en Dirk elkaar in 1978 tijdens een weekend van de VSN hebben leren kennen, willen zij de opbrengst van dit boek bestemmen voor Spierziekten Nederland.

Bestellen/kopen
Het boek is voor € 12,50 te koop tijdens het spierziektencongres op 15 september in Veldhoven bij de VSN-stand in de Beneluxhal.
U kunt het boek ook bij Dirk en Mieke bestellen, dan wordt het voor € 15,- opgestuurd. Mail dan naar: didzinga(at)telfort.nl

Tip
Lees ook het artikel over Mieke en Dirk in het septembernummer van Contact (verschijningsdatum 19 september).

Terug naar overzicht