Actie: Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) voor PGB-ers

Door: Spierziekten Nederland

[Laatste nieuws: 4 CTB's ondersteunen actie] Mensen met een PGB moeten het doen zonder voldoende persoonlijke beschermings-middelen. Onverantwoord! Daar gaan we samen wat aan doen.

<laatste nieuws>
De vier Centra voor Thuisbeademing sturen vandaag een gezamenlijke brandbrief aan het Landelijk Coördinatiepunt voor de verdeling van Persoonlijke Beschermingsmaterialen om de ernst van de situatie nog eens onder de aandacht te brengen.

Waarom deze actie?
Mensen die voor hun dagelijkse zorg afhankelijk zijn van PGB’ers (dus niet van zorg in natura) kunnen zich op dit moment niet beschermen tegen besmetting met het corona virus omdat zij geen toegang hebben tot Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) zoals handschoenen, mondkapjes, spatbril en schorten. Dat blijkt uit vele verontruste signalen die Spierziekten Nederland en Per Saldo op dit moment krijgen.

Met name de groep mensen die afhankelijk is van thuisbeademing en die met een team PGB'ers hun zorg regelen behoort tot de groep zeer kwetsbare personen. 

Juist zij moeten beschermd worden tegen besmetting door hun PGB’ers. Daarom moeten de PGB’ers over voldoende PBM kunnen beschikken om te zorgen voor een veilige zorgsituatie.
Met deze actie willen we extra aandacht vragen voor dit probleem en prioriteit krijgen bij de verdeling van de schaarse PBM. 

Wat hebben we al gedaan?
In een eerdere brief aan het ministerie van VWS hebben we al aandacht gevraagd voor dit nijpende probleem. Dat heeft nog onvoldoende resultaat opgeleverd. Vooral omdat de schaarste aan PBM erg groot was. Maar langzamerhand verandert de situatie. Er komt steeds meer beschermingsmateriaal beschikbaar en is men aan het kijken naar aanpassing van de verdelingssystematiek. Een goed moment om nog eens extra aandacht te vragen voor PGB-houders die tot de risicogroep behoren. 

Op 15 april stuurde Spierziekten Nederland opnieuw een brandbrief naar minister van Rijn van Medische Zorg. We roepen alle PGB-houders op deze brief te ondersteunen met een eigen oproep. 

Wat ga je doen?
Zet in een persoonlijke en indringende mail of brief aan een Tweede Kamerlid jouw eigen situatie uiteen, leg uit wat een corona besmetting voor jouzelf zou betekenen en vertel waarom het voor jou van levensbelang is dat je PGB’ers beschikken over goede beschermingsmiddelen. Wie je aanschrijft, mag je zelf weten. Hieronder vind je een lijst met alle Kamerleden uit de juiste commissie. Wil je je persoonlijke contacten aanschrijven of premier Rutte: ook prima
Doe een persoonlijk beroep op het Kamerlid om ervoor te zorgen dat je deze coronacrisis kunt overleven en vraag om een reactie. Wacht niet, maar doe het vandaag nog.  
 

Contact 2e kamerleden commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sportcie.vws(at)tweedekamer.nl
    
FunctieNaamPartijE-mailadres
VoorzitterHelma LoddersVVDh.lodders(at)tweedekamer.nl
OndervoorzitterGerrit Jan van Otterloo50PLUSg.otterloo(at)tweedekamer.nl
 Kees van der StaaijSGPC.vdStaaij(at)tweedekamer.nl
 Fleur AgemaPVVm.agema(at)tweedekamer.nl
 Henk van GervenSPh.vgerven(at)tweedekamer.nl
 Carla Dik-FaberChristenUniec.dik(at)tweedekamer.nl
 Vera BergkampD66v.bergkamp(at)tweedekamer.nl
 Tunahan KuzuDenkt.kuzu(at)tweedekamer.nl
 John KerstensPvdAj.kerstens(at)tweedekamer.nl
 Rudmer HeeremaVVDr.heerema(at)tweedekamer.nl
 Hayke VeldmanVVDh.veldman(at)tweedekamer.nl
 Corinne EllemeetGroenLinksc.ellemeet(at)tweedekamer.nl
 Antje DiertensD66a.diertens(at)tweedekamer.nl
 Joba van den BergCDAj.vdberg(at)tweedekamer.nl
 Edgar MulderPVVedgar.mulder(at)tweedekamer.nl
 Thierry BaudetForum voor Democratiet.baudet(at)tweedekamer.nl
 Roy van AalstPVVr.vaalst(at)tweedekamer.nl
 Maarten HijinkSPm.hijink(at)tweedekamer.nl
 Lenny Geluk-PoortvlietCDAl.geluk-poortvliet(at)tweedekamer.nl
 Antoinette Laan-GeselschapVVDa.laan(at)tweedekamer.nl
 Evert Jan SlootwegCDAe.slootweg(at)tweedekamer.nl
 Léonie Sazias50PLUSl.sazias(at)tweedekamer.nl
 Wim-Jan RenkemaGroenLinksw.renkema(at)tweedekamer.nl
 Kelly RegterschotVVDk.regterschot(at)tweedekamer.nl
 Eva van EschPartij voor de Diereneva.vanesch(at)tweedekamer.nl

Terug naar overzicht