Advies IGJ/CTB’s over beademingsapparatuur Philips

Door: Carolien Noordhuizen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Centra voor Thuisbeademing adviseren de beademingsapparaten waar Philips recent voor waarschuwde, te blijven gebruiken.

Philips maakte vorige maand bekend dat zij wereldwijd verschillende CPAP- en BiPAP- beademingsapparaten terugroept vanwege risico’s voor de gezondheid. Philips stelt dat er mogelijke risico’s zijn voor gebruikers door het geluiddempende schuim in de apparaten. In bepaalde typen is een schuim gebruikt waarvan deeltjes los zouden kunnen komen. Die zouden ingeademd kunnen worden. 

De IGJ heeft de meest recente onderzoeken van Philips ontvangen en daarnaast onafhankelijke deskundigen om een oordeel gevraagd. De gegevens die op dit moment bekend zijn, wijzen niet op schadelijke effecten op de lange termijn. Onmiddellijk stoppen met het gebruik van het apparaat zou voor alle gebruikers grote risico’s met zich mee kunnen brengen. De behandelaars en de IGJ maken de afweging dat het een verantwoorde keuze is om de apparaten te blijven gebruiken. De NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose), de Centra voor Thuisbeademing en de IGJ hebben hiervoor gezamenlijke aanbevelingen aan de behandelend artsen en patiënten opgesteld. 
 
Filter voor de Trilogy 100
De CTB’s en de IGJ hebben besloten het advies van Philips te volgen om een filter toe te passen op de Trilogy-100-beademingsmachines van invasief beademde patiënten. Wie in aanmerking komt voor het gebruik van een filter, krijgt deze thuisbezorgd. Het CTB regelt dit. 

Reparatie/vervanging
Alle Philipsapparaten die onder deze veiligheidsmelding vallen, worden automatisch ingepland voor reparatie of vervanging. Dit kan nog enige maanden op zich laten wachten.

Vragen of opmerkingen?
Spierziekten Nederland volgt de informatie over dit onderwerp nauwgezet en houd je op de hoogte als er nieuws is. Heb je vragen? Neem dan contact op met het Centrum voor Thuisbeademing: 088 - 755 92 56 van 09.00 - 12.30 uur of ctb(at)umcutrecht.nl
Heb je zorgen of opmerkingen? Laat ze ons weten
 

Terug naar overzicht