Aloë Vera: een waarschuwing 2000

Door: Erik van Uden

In het Myocafé is regelmatig sprake geweest van Aloë Vera. Deze plant zou ook voor mensen met een spierziekte een heilzame werking kunnen hebben.

Een literatuuronderzoek heeft geleerd dat dit nog nooit wetenschappelijk is bewezen. Er is wel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van aloë vera bij andere aandoeningen, maar ook daarvoor is niet bewezen dat het kruid een positieve werking heeft. Wel zijn er aanwijzingen dat aloë vera vervelende bijwerkingen kan hebben. Het kruid zou met name huidproblemen kunnen veroorzaken.

In het British Journal on Dermatology van november 2000 staat te lezen:'Other popular remedies that can cause dermatological side-effects include St John's Wort, kava, aloe vera, eucalyptus, camphor, henna and yohimbine'.
In het British Journalfor General Practice van oktober 1999 staat een uitgebreide literatuurstudie naar onderzoeken van aloë vera. Daarin wordt niet gesproken over spierziekten. Voor wat betreft de onderzochte aandoeningen is de algemene conclusie: 'Even though there are some promising results, clinical effectiveness of oral or topical aloe vera is not sufficiently defined at present'.

Kort samengevat: Baat het niet, het zou misschien kunnen schaden. Voorlopig blijft het gebruik van aloë vera voor spierziekten een persoonlijk keuze, niet gesteund door wetenschappelijke bewijzen.

Terug naar overzicht