ALS in tekeningen en tweets 2013

Door: Erik van Uden

Marieke van der Velden maakte aquarellen van ontluikende bloemen. Paul Lagerwerf stuurde tweets over zijn leven met ALS.

Tekeningen en tweets brengen het verhaal in beeld van de ziekte ALS. Late Lente is een expositie van en over iemand die niet veel tijd meer heeft. In april, mei en juni van dit jaar tekende beeldend kunstenaar Marieke van der Velden dagelijks een aquarel van een bloembol die uitkwam en helaas niet ging bloeien. Naast iedere aquarel staat een aantal tweets van Paul Lagerwerf, voorheen IT Programma Manager bij HP, nu thuis met ALS. In de tweets vertelt Paul over zijn leven met ALS.

Marieke van der Velden is al dik 20 jaar bevriend met Paul Lagerwerf. Paul kreeg op 15 januari 2009 te horen dat hij ALS heeft. Voordat Paul ziek werd, klom hij met Marieke en zeilden ze jaarlijkse samen de Friese meren af. Nu kan Paul niet meer bewegen, eten en praten. De enige manier waarop hij kan communiceren is via zijn ogen in combinatie met een speciale computer.

Marieke: "Ik wilde graag iets maken, niet over Paul of voor Paul, maar mét Paul. Paul moet zich aanpassen aan zijn veranderende lichaam, elke dag opnieuw. Ik heb daar groot respect voor. Iets van dat dagelijkse gevecht deelt hij via Twitter. Twitteren is zogenaamd snel en oppervlakkig, maar via een computer met oogbesturing is het monnikenwerk. Paul heeft eigenlijk de slow tweet uitgevonden. Intussen heb ik al amper het geduld te wachten tot de aquarel droog is.’’

Vanaf vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september is in galerie HAAGS de expositie te bekijken. Adres: Koningin Emmakade 148 Den Haag.

Terug naar overzicht