Apps overheid nog nauwelijks toegankelijk

Door: Ieder(In)

Slechts 1 van minstens 500 apps van de Nederlandse overheid is aantoonbaar toegankelijk voor mensen met een beperking.

Dit blijkt uit onderzoek door Stichting Appt. Het gevolg is dat gebruikers met een beperking een groot deel van de overheidsapps niet of niet goed kunnen gebruiken.

Ieder(In) plaatste hierover een nieuwsbericht, namens het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie waarbij ook Spierziekten Nederland is aangesloten. Vanaf 23 juni 2021 moeten alle apps van de overheid een toegankelijkheidsverklaring hebben, zo valt in het bericht te lezen. Uit het onderzoek van Stichting Appt blijkt dat echter dat slechts 100 toegankelijkheidsverklaringen zijn opgenomen in het register met verklaringen. Daarvan is er één volledig toegankelijk en dat geldt dan alleen voor de iOS-versie. Om het aantal toegankelijke apps te verhogen, moet gewerkt worden aan kennis en bewustwording bij ICT- en designopleidingen, bij leveranciers en bij de overheid.

Het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie is een initiatief van Dovenschap, Dwarslaesie Organisatie Nederland, EMB-Nederland, HoorMij, NVVS, Ieder(in), KansPlus, KBO-PCOB, LFB, MIND, Oogvereniging, Sien en Spierziekten Nederland. Meer informatie over het GebruikersNetwerk.

Terug naar overzicht