Belangrijke onderscheiding voor prof. Leonard van den Berg 2015

Door: Erik van Uden

Prof. Leonard van den Berg van het UMCU en coördinator ALS Centrum heeft de Winklermedaille 2015 gewonnen: een bijzondere onderscheiding in de neurologie.

Professor Leonard van den Berg, hoogleraar neurologie aan het UMCU en coördinator van het ALS Centrum Nederland, is de winnaar van de Winklermedaille 2015 van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Hij krijgt de prijs voor onderzoek bij ALS.

De Winklermedaille wordt maar eens in de vijf jaar uitgereikt. De jury stond onder leiding van prof. dr. G. Padberg, die zijn sporen onder andere heeft verdiend in het onderzoek naar FSHD. De jury heeft unaniem gestemd voor Van den Berg als de neuroloog die de afgelopen vijf jaar de grootste bijdrage heeft geleverd aan de neurologie.

Prof. George Padberg: "In de afgelopen twintig jaar heeft professor Van den Berg een indrukwekkende carrière opgebouwd op het gebied van zorg en onderzoek bij ALS. Naast deze primaire taken heeft hij ook via verschillende campagnes een belangrijke rol gespeeld bij het vergroten van de naamsbekendheid van ALS. Door al deze activiteiten is hij het gezicht geworden van ALS-zorg en onderzoek in Nederland en ver daarbuiten. Zijn onderzoek omvat het hele gebied van basaal tot klinisch toegepast onderzoek."

Deze prijs is uitgereikt op 13 november tijdens de Wetenschappelijke Vergadering van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). In de afgelopen jaren won Leonard van den Berg al verschillende prestigieuze internationale prijzen, waaronder de Forbes Norris award van de International Alliance of ALS/MND Associations.

Terug naar overzicht