Benefietconcert voor VSN in Paradiso 1997

Door: Erik van Uden

Op zondagmiddag 16 november wordt in Paradiso, Amsterdam, een benefietconcert gehouden ten bate van mensen met een spierziekte.

De optredenden zijn: Slash's BluesBall, Zakk Wylde, Sepultura's Andreas Kisser en de gelegenheidsformatie The Project.

De organisatie is in handen van de Stichting Jason Becker in Perspective Friends. Aanleiding voor het concert is de ziekte van de Amerikaanse gitarist Jason Becker. Op zijn negentiende werd bij hem de spierziekte amyotrofische lateraal sclerose (A.L.S.) geconstateerd. De opbrengsten van het concert gaan naar de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en de familie van Jason Becker.

Jason Becker, gitarist
Jason Becker was een veelbelovende gitarist. Op zijn zeventiende speelt hij in de bij hardrock-liefhebbers bekende band Cacophony. Hij gaat in 1988 verder bij David Lee Roth. In 1990 wordt bij hem A.L.S. geconstateerd, een ziekte van het zenuwstelsel, die uiteindelijk leidt tot een algehele verlamming. In 1996 verschijnt van Jason Becker het album In Perspective, dat in zijn geheel geproduceerd is met behulp van een computer. Nu, in 1997, kan Jason Becker alleen nog zijn oogleden bewegen.

CD-single en benefietconcert
In 1996 wordt in Chicago een groot benefietconcert gehouden. In Nederland ontstaat een dergelijk initiatief bij enkele medewerkers van Radio 3. Zij willen iets doen voor Jason Becker en anderen met een spierziekte. Zij richten de stichting Jason Becker InPerspective Friends op en gaan mensen in de muziekindustrie benaderen voor medewerking. Dit resulteert in een nieuwe uitgave van de rock-klassieker Burning Heart van Ad Vandenberg. Het nummer wordt gespeeld door de The Project (met Barend Courbois, Andrew Elt, Ren‚ Merkelbach, Jack Pisters en Jos Zoomers). De CD is zondag 19 oktober j.l. in Utrecht gepresenteerd. De tweede onderneming van de stichting is de organisatie van het benefietconcert op zondagmiddag 16 november in Paradiso, Amsterdam. De voorverkoop start op 25 oktober aan de kassa van Paradiso en bij de bekende voorverkoop-adressen.

A.L.S. en andere spierziekten
A.L.S. is een aandoening van bepaalde zenuwen, die in enkele jaren leidt tot een gehele verlamming. Vaak duurt dit proces kort. In andere gevallen kan het vele jaren duren voor iemand geheel verlamd raakt. Genezing is niet mogelijk. Er is sinds kort wel een medicijn beschikbaar dat het ziekteproces enigszins vertraagt. In Nederland hebben naar schatting 1000 mensen A.L.S.. Wereldwijd gaat het om zo'n 60.000 tot 70.000 mensen. A.L.S. een van de ongeveer 100 soorten spierziekten. De VSN geeft voorlichting, steun en advies aan mensen met een spierziekte en stimuleert het wetenschappelijk onderzoek. De vereniging heeft ruim 6000 leden, waarvan 700 metA.L.S..

De sponsors
Het concert en de single worden gesponsord door:verschillende hotels, Ben & Jerry's, Ed Alter, Hartman B.V., Orange ArtistsPromotions, Music Maker, Paradiso, PTT Telecom, Rhône-Poulenc Rorer, Stairway to Heaven, Suburban, Taxi Centrale Amsterdam, Topaze Dekor & Styling B.V.,Uzimet B.V., Z-Wear.

 

Terug naar overzicht