Beter slapen

Door: Cora van der Wurff

Slapen is van groot belang, zeker voor mensen met een spierziekte. Hoe beter je slaapt ’s nachts, hoe meer energie er overdag overblijft.

In een artikel over beter slapen met een spierziekte dat onlangs in Contact verscheen, onderscheidt kinderneuroloog Sigrid Pillen verschillende soorten slaapproblemen bij mensen met een spierziekte. Zo kunnen verzwakking van de romp- en ademhalingsspieren een rol spelen. Of slapeloosheid door bijvoorbeeld pijn of piekeren. 

Revalidatiearts Nicole Voet legt uit waarom ze slaappillen afraadt en waarom rust en regelmaat zo belangrijk zijn.

Ergotherapeuten Jacqueline Leenders en Yvonne Veenhuizen geven verschillende voorbeelden van hulpmiddelen bij slaapproblemen. Zo kan een aangepast matras of hoofdkussen extra ondersteuning bieden voor aangedane spieren. Wat de beste oplossing is verschilt per persoon en is een kwestie van uitproberen.

Advies is om klachten van deze aard altijd te melden bij de behandelend arts, zodat er naar mogelijke oplossingen gezocht kan worden.

Tenslotte wordt er in het artikel een aantal handige links gegeven naar sites voor als u meer informatie wilt over slaapproblemen.
Contact is het ledenmagazine van Spierziekten Nederland. Leden en abonnees krijgen Contact per post toegestuurd en kunnen het magazine ook online bekijken op de persoonlijke pagina. Volgers die Contact willen ontvangen kunnen lid of abonnee worden

Terug naar overzicht