Coronavaccin en spierziekten 2020

Door: Erik van Uden

Ik heb een spierziekte. Moet ik het coronavaccin nemen? Deze vraag komt, in allerlei varianten, dagelijks bij Spierziekten Nederland binnen.

Dat is begrijpelijk. Er is veel onzekerheid, die door sommigen ook bewust wordt aangewakkerd. Toch is het antwoord op die vraag simpel.

Ja, laat je vaccineren als je een spierziekte hebt. Op basis van wat er op dit moment bekend is, kunnen we stellen dat het belangrijk is dat mensen met een spierziekte zo snel mogelijk gevaccineerd worden tegen corona. Het risico van een besmetting met het coronavirus is vele malen groter dan de mogelijke bijwerkingen van een vaccinatie. De artsen die we tot nu toe hierover geraadpleegd hebben, zijn unaniem in hun standpunt.

Omdat mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen die afweerremmers slikken wellicht anders zouden kunnen reageren op de vaccinatie, hebben we de vraag neergelegd bij specialisten op dit gebied. We verwachten begin december te kunnen komen met een gedetailleerder advies, gericht op diverse groepen spierziektepatiënten. Blijft u twijfelen, raadpleeg dan uw behandelend arts.

Terug naar overzicht