De dingen de baas

"Ik stond in de supermarkt in de rij voor de kassa. Verderop was een dame in een rolstoel aan de beurt. Wat is iets simpels als afrekenen en inladen dan een gedoe! Dat kwam ook omdat de rolstoel voor het mooie eigenlijk net iets te laag was.

Daarna wilde ze geld pinnen. In de supermarkt staat een pinautomaat. Fijn, want het is daarmee wat meer beschermd dan op straat. Al snel begon het apparaat hard te piepen. Doordat zij niet snel genoeg kon intoetsen welk bedrag ze wilde opnemen werd de transactie afgebroken. Niet één, niet twee, maar drie keer op een rij. Ik kon het niet meer aanzien. Ben erheen gelopen en heb aangegeven dat ik haar graag wilde helpen. Inmiddels was bij haar de spanning opgelopen en haar kracht verminderd; nu lukte het niet eens meer om het eerste getal van haar pincode in te toetsen. De toets ging net te zwaar. Tja, wat nu? Ze wilde uit pure wanhoop haar pincode wel geven, maar dat vind ik nu net te privé. Uiteindelijk voorgesteld dat ze het eerste nummer zou doorgeven en ik die zou intikken, zij kon dan de rest invoeren. Zodra zij de toets voor geldopnemen had ingedrukt zou ik het weer van haar overnemen. Al met al is deze mevrouw toch zeker 10 tot 15 minuten bezig geweest om geld op te nemen.

Ik schaamde me een beetje; natuurlijk weet je dat iemand in een rolstoel beperkingen heeft. Toch ga je eraan voorbij dat zoveel alledaagse dingen niet of nauwelijks haalbaar zijn. Met enige regelmaat wordt er in commercials voor gewaarschuwd om nooit je pincode te delen, en toch kan bij sommigen de wanhoop zo groot worden dat ze dat wel doen. Ik had een knoop in mijn maag.

Gek eigenlijk; elk mens vindt het fijn om iemand te kunnen helpen. Toch had ik dat niet in dit geval. Heb het met liefde gedaan, was blij dat ik haar kon helpen, daar niet van. Het is alleen zo dat je iemand op dit soort momenten volledige autonomie gunt. 

We gaan te gemakkelijk voorbij aan de alledaagse dingen. Dat is waarschijnlijk maar goed ook. Maar misschien moet er bij de ontwikkeling van apparaten wat meer worden stil gestaan. Een draaideur heeft bijvoorbeeld een langzaam-stand. Zou zoiets ook niet kunnen voor een pinautomaat. Of maakt dat het allemaal weer ingewikkelder?

Op het Spierziektecongres kijk ik altijd mijn ogen uit naar alle oplossingen die worden geboden. Top! Maar misschien zouden sommige niet eens nodig zijn als bij het reguliere ontwerp breder (en socialer) wordt nagedacht...."

Christine

 

 

 

Terug naar overzicht

Gepubliceerd op 13 juni 2017, laatst gewijzigd op 5 september 2017

Bewaar als PDF Printen