Diagnose en behandeling bij CMT / HMSN, HMN*, H(S)AN en HNPP

Door: Jeanine Blaakmeer

Erfelijke polyneuropathieën zijn uiteenlopende ziektebeelden, met verschillende oorzaken. Ook het verloop verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn er ook veel overeenkomsten, bijvoorbeeld in klachten van spierzwakte, vergroeiingen, gevoelsstoornissen, pijn en vermoeidheid. 

Informatie over deze klachten en behandelmogelijkheden vindt u in de nieuwe brochure 'Erfelijke polyneuropathieën, Diagnose en behandeling'. Aan bod komen verder de erfelijkheid van de ziekten, het globale verloop en kenmerken van de meest voorkomende diagnoses. Én van subdiagnoses. Door nieuwe wetenschappelijke inzichten verandert de indeling in subtypen CMT (HMSN) continu, wat soms verwarring oplevert. De brochure geeft een helder overzicht van de huidige stand van zaken.

Leden van Spierziekten Nederland hebben de brochure in de afgelopen maanden gratis thuisgestuurd gekregen. Niet-leden kunnen een exemplaar bestellen via de webwinkel. Leden en abonnees kunnen de brochure ook terugvinden op hun persoonlijke pagina.

*Door overeenkomsten tussen distale SMA (DSMA) en HMN is de brochure ook bruikbaar voor mensen met DSMA.

Terug naar overzicht