Hoe moet het nu met Wieteke?

Door: Corinne van Santen

Op 8 februari houdt Spierziekten Nederland een invitational conference over de knelpunten in de intensieve zorg binnen de Zvw. Deelnemers zijn deskundigen uit kringen van verzekeraars, zorgaanbieders, politici, beleidsmakers en patiëntenorganisaties.

Op 8 februari houdt Spierziekten Nederland een invitational conference over de knelpunten in de  intensieve zorg binnen de Zvw. Deelnemers zijn deskundigen uit kringen van verzekeraars, zorgaanbieders, politici, beleidsmakers en patiëntenorganisaties.

Waar gaat de invitational conference ‘Hoe moet het nu met Wieteke’ over? Wieteke werkt bij de gemeente Amsterdam. Ze woont zelfstandig, leidt een actief leven en gaat graag met vrienden op vakantie. En ze heeft een spierziekte. Door die spierziekte is ze rolstoelgebonden en afhankelijk van veel zorg. Ze heeft ook nachtbeademing. Voor haar zorg is ze afhankelijk van de voorzieningen binnen de Zvw, maar wat zij ook probeert, zij krijgt haar nachtelijk toezicht en haar onplanbare zorg niet geregeld. Dat levert onverantwoorde situaties op.

Wieteke staat model voor meer mannen en vrouwen die een eigen woning hebben, actief deelnemen aan de maatschappij, maar die daarvoor wel afhankelijk zijn van goede zorg. De centrale vraag tijdens de conferentie is: Waarom is het zo lastig om die zorg georganiseerd te krijgen en wat is er voor nodig om die knelpunten op te lossen, hetzij in de uitvoering, hetzij in de regelgeving.

 

Terug naar overzicht