Hoe vaak komt polyneuropathie voor? 2016

Door: Prinses Beatrix Spierfonds

Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben met financiering van het Prinses Beatrix Spierfonds in kaart gebracht hoe vaak polyneuropathie voorkomt. Meer dus dan men voorheen dacht.

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben het voorkomen van chronische polyneuropathie in kaart gebracht. Ze vonden onder andere dat CIAP vaker voorkomt dan gedacht en dat diabetes een grote risicofactor is voor chronische polyneuropathie. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door het Prinses Beatrix Spierfonds.

De Rotterdam Studie
Het doel van het Rotterdamse onderzoek was erachter te komen hoe vaak chronische polyneuropathie voorkomt en om risicofactoren voor deze spierziekte te identificeren. Het onderzoek was onderdeel van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), een langlopend bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC onder 15.000 mensen van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Tussen juni 2013 en oktober 2015 werden 1310 deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar, gescreend op chronische polyneuropathie. Bij bijna 1 op de 10 deelnemers (9,4%) werd polyneuropathie met zekerheid (5,5%) of waarschijnlijkheid (3,9%) vastgesteld. Bij slechts de helft van de mensen met polyneuropathie was de diagnose eerder gesteld. Dit kan betekenen dat bij deze mensen de diagnose polyneuropathie niet is onderkend, of dat de klachten te mild zijn geweest om een dokter te bezoeken. Diabetes (suikerziekte) werd bij 31% van de mensen met een polyneuropathie vastgesteld en was daarmee de grootste risicofactor. Tenslotte vonden de onderzoekers niet bij 25% procent zoals werd aangenomen, maar bij ongeveer de helft van de mensen met een polyneuropathie geen oorzaak. In dat geval gaat het op CIAP. Deze polyneuropathie komt dus veel vaker voor dan eerst gedacht werd.

Polyneuropathieën
Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen in armen en benen beschadigd raken. Mensen met een polyneuropathie krijgen last van gevoelsstoornissen of krachtsvermindering. Dit zorgt onder meer voor veranderingen in het gevoel, gevoelloosheid voor pijn, brandende of stekende pijn, krimpende spieren en spierzwakte. Of een polyneuropathie te behandelen is, hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij een chronische polyneuropathie zijn bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte, vitaminetekort, nieraandoeningen en tumoren veroorzakers van de ziekte.

Lees het uitgebreide artikel in de nieuwsbrief CIAP van december.(alleen voor leden en abonnees)

Bron: Hanewinckel et al.; Erasmus MC, Rotterdam; Neurology (november 2016), artikel tegen betaling beschikbaar. http://www.neurology.org/content/87/18/1892.long

Terug naar overzicht