Inenten tegen griep

Door: Spierziekten Nederland

Ook dit najaar kunnen mensen met een chronische aandoening zich laten inenten tegen griep. Ook bij spierziekten is inenten meestal aan te raden.

Spierziekten en griep zijn over het algemeen geen goede combinatie, zeker niet wanneer de ademhalingsspieren zijn aangedaan en het ophoesten moeite kost. Voor iemand met een spierziekte kan griep levensbedreigend worden, doordat een ernstige longontsteking kan optreden. Voorkomen is hier dus zeker beter dan genezen.

Enige belangrijke opmerkingen:

  • Er moet een bepaalde tijd zitten tussen de griepvaccinatie en de covid-vaccinatie. Als je de griepprik eerst hebt gekregen dan moet je moet je minimaal een week (zeven dagen) wachten voordat je de coronavaccinatie kunt krijgen. Als je de coronavaccinatie het eerste hebt gekregen dan moet je minimaal twee weken wachten voordat je de griepprik kunt krijgen. De wachttijd heeft te maken met bijwerkingen waar je mogelijk last van zou kunnen krijgen.  
  • Mensen met een stoornis in het immuunsysteem zouden verkeerd kunnen reageren op een vaccinatie, dus ook op een griepvaccinatie. Vraag in dit geval uw behandelend arts om advies.
  • Het is niet aan te bevelen om direct voor of na een infuus met bijvoorbeeld Myozyme of immunoglobuline een vaccinatie te halen. Het is onbekend of het één invloed heeft op het ander. Twijfelt u, raadpleeg dan uw behandelend arts.
  • Mensen die prednison slikken zullen waarschijnlijk ook na vaccinatie minder weerstand op kunnen bouwen. Dit zal bijvoorbeeld gelden voor veel mensen met Duchenne. In dat geval is het raadzaam om ook de verzorgers en gezinsleden te vaccineren.  De huisarts moet beoordelen of zij in aanmerking komen voor gratis vaccinatie.

Er bestaat een risico op bijwerkingen van de vaccinatie; soms zelfs ernstige bijwerkingen. Maar dat risico is heel erg klein. Mensen met een spierziekte doen er echter verstandig aan om zich zo goed mogelijk te wapenen tegen elke griep. Het risico op complicaties bij griep is veel groter dan het risico op bijwerkingen bij griepvaccinatie.

Terug naar overzicht