Informatie voor de fysiotherapeut over LGMD

Door: Jeanine Blaakmeer

Spierziekten Nederland werkt aan een nieuwe brochure over fysiotherapie bij LGMD.

Meer dan de helft van de leden van Spierziekten Nederland maakt regelmatig gebruik van fysiotherapie. Het liefst kiest men een therapeut in de buurt, maar wél een met kennis over de eigen spierziekte. Een moeilijk vindbare combinatie. Spierziekten zijn nou eenmaal zeldzaam. Spierziekten Nederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) werken daarom aan een reeks nieuwe brochures voor de fysiotherapeut, waaronder één over LGMD, om de lokale fysiotherapeut te informeren.

In de brochure vindt uw fysiotherapeut onder andere adviezen over training, de behandeling van pijn en vermoeidheid, hulpmiddelen en valpreventie. Ook komt aan bod hoe de fysiotherapeut moet omgaan met eventuele hart- of ademhalingsproblemen die bij sommige typen LGMD kunnen voorkomen.

De verwachting is dat de brochure binnen nu en enkele maanden beschikbaar komt. Naast Spierziekten Nederland en de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, het KNGF, lezen ook ervaringsdeskundigen, in LGMD gespecialiseerde artsen en enkele fysiotherapeuten mee.
 

Terug naar overzicht