Levenskwaliteit, een ervaringsverhaal

"Direct erachteraan beweerde ze dat mijn kwaliteit van leven (flink) minder is. ‘Wat?’, ik geloofde mijn oren niet."

Iedere maand schrijft Conny een blog voor iemandzoalsik.nl waarin zij haar ervaring over het leven met een spierziekte deelt. Hieronder leest u haar blog Levenskwaliteit. Meer ervaringsverhalen vindt u in het blogarchief op iemandzoalsik.nl

Levenskwaliteit

Met vrienden spraken we over onze vakantieplannen. Zij waren er twee jaar geleden geweest en gaven ons tips. Op een zeker moment ging het over wandelen; daar hadden ze een flinke wandeltocht gemaakt en daar ook, met prachtig uitzicht. ‘Maar dat kan niet met een rolstoel’, constateerde de vriendin. Nou heb ik zonder wandeltocht niet minder plezier. Of mijn man gaat met de rest mee en ik geniet een paar uur op een terras met een of meerdere lattes, of we doen een alternatief. Helemaal geen punt. Direct erachteraan beweerde ze dat mijn kwaliteit van leven (flink) minder is. ‘Wat?’, ik geloofde mijn oren niet. Minder dan die van anderen die wel kunnen wandelen, dan van gezonde mensen, dan van mensen die niet in een rolstoel zitten? De gezelligheid was verdwenen en ik was alleen maar heel verdrietig. Het besef dat iemand van wie ik dacht dat ze mij en onze situatie goed kende, mij geheel anders ziet dan ik mij voel, kwam hard aan. Kwaliteit van leven heeft (onder andere) te maken met je beperkt VOELEN in plaats van beperkt ZIJN!

Deze week ontving ik een vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl. Zou die mijn gelijk of ongelijk bewijzen? Vandaag vulde ik die in. Vragen als ‘Ik heb een goede balans tussen inspanning en ontspanning’ en ‘ik besteed tijd en aandacht aan zaken die ik belangrijk vind’ bevestigen mijn gevoel: als ik mijn glas half vol vind, is het half vol, ook al vinden anderen het glas half leeg!

Een bijkomend pluspunt van dat laatste is dat die anderen hun glas voller, de kwaliteit van hun leven beter, beoordelen dan de mijne. Ik voel me nog gelukkiger!

Terug naar overzicht