Loes Claerhoudt onderscheiden 2012

Door: Erik van Uden

Onlangs werd de columniste Loes Claerhoudt koninklijke onderscheiden. Zij heeft ALS en schrijft daar regelmatig over in haar artikelen.

Op vrijdag 23 november 2012 om 16.30 uur, reikte burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht een koninklijke onderscheiding uit aan Loes Claerhoudt (55). Zij is op grond van haar bijzondere verdiensten op maatschappelijk en het terrein van volksgezondheid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Loes is al meer dan achttien jaar actief als bestuurder en vrijwilliger. In 1999 is bij haar de ongeneeselijke spierziekte ALS geconstateerd. Nadat de ernst van haar ziekte duidelijk was zocht zij onder andere contact met de Spierzoekten Nederland en de Stichting ALS Nederland. Van 2000 tot 2010 verscheen zij regelmatig in de media. Zij was te zien op tv, te beluisteren op de radio en gaf vele interviews in kranten en tijdschrijften. Hiermee bracht ze de tot dan toe onbekende ziekte onder de aandacht.
Ook sprak Loes Claerhoudt op bijeenkomsten en zij nam deel aan internetfora. Zij sprak over ALS en hoe ermee om te gaan. Zij ondersteunde mantelzorgers en lotgenoten.

Sinds 2004 is ze columnist in het Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad. In haar columns schrijft ze over leven met de ziekte ALS.

Terug naar overzicht