Mantelzorgers zijn gewoon meeverzekerd

Zijn mantelzorgers verzekerd tegen aansprakelijkheid? Ja hoor, dat zijn ze. Alleen zijn veel gemeenten en veel mantelzorgers daarvan niet op de hoogte.

Dit meldt het blad Binnenlands Bestuur. Het Aansprakelijkheidsverzekering Informatiecentrum (AIC) deed een onderzoek onder 338 gemeenten en wat bleek? In 78 procent van de gevallen klopte de informatie niet of was de informatie onvolledig. Gemeenteambtenaren weten vaak niet eens dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in 2016 een collectieve verzekering heeft afgesloten.

Daardoor hebben alle gemeenten hun aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers in principe op orde. Gemeenten zijn alleen niet bekend met de veranderingen in de vrijwilligersverzekering van de VNG per 1 januari 2016. Vanaf dat moment zijn mantelzorgers via de VNG-verzekering wel gratis verzekerd op zowel de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering als de aansprakelijkheidsverzekering.

Dat maakt het voor mantelzorgers erg lastig om bij een gemeente aan te kloppen. Mantelzorgers lopen bijna altijd aan tegen een muur van onwetendheid. Het enige wat ze kunnen doen, is blijven bellen met hun gemeente en wijzen op de regeling van de VNG.

Terug naar overzicht

Gepubliceerd op 14 juni 2017, laatst gewijzigd op 5 september 2017

Bewaar als PDF Printen