Medicijn Pompe blijft voorlopig vergoed

Door: Erik van Uden

Myozyme, het medicijn tegen de ziekte van Pompe blijft vergoed worden, zegt minister Schipper. Maar er zit nog wel een addertje onder het gras.

In een brief aan de Tweede Kamer reageert minister Schippers van VWS op het advies van het CVZ over de vergoeding van de geneesmiddelen voor Fabry en Pompe. De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven in 2013 vergoed vanuit het basispakket. Ze neemt hiermee een deel van het CVZ-advies over. De medicijnen blijven wel in de basisverzekering. Maar, zo stelt ze, dan moeten de fabrikanten wel de prijs aanpassen.

Fabrikanten
De minister wijst specifiek op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten: ‘Zij hebben de grootste invloed of in 2014 deze weesgeneesmiddelen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten vergoed worden aan deze kwetsbare patiëntengroep. Ik ga ervan uit dat fabrikanten zich dit ook zullen realiseren en zich zullen inspannen en hun prijsbeleid hierop zullen aanpassen.’

Geen apart financieringssysteem weesgeneesmiddelen

Het advies van het CVZ om voor weesgeneesmiddelen een apart financieringssysteem op te zetten wordt niet overgenomen. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij ziet dan ook geen voordelen in een apart financieringssysteem. Weesgeneesmiddelen zijn middelen voor zeldzame ziekten. Door het lage aantal gebruikers zijn de kosten voor deze medicijnen vaak zeer hoog.

Discussie over de hoofden van patiënten
Spierziekten Nederland betreurt het dat er nu nog steeds geen duidelijkheid bestaat voor de patiënten. Het is navrant dat overheid en fabrikanten nog steeds discussiëren over de prijs van het geneesmiddel met het leven van patiënten als inzet.

Lees hier de brief van de minister.

Terug naar overzicht