Meldpunt discriminatie geopend 2003

Door: Erik van Uden

De CG-Raad heeft speciaal een meldpunt geopend voor discriminatie op grond van handicap.

Er bestaat inmiddels sinds 1 december een wet die de discrimatie van mensen op basis van handicap of chronische ziekte verbiedt. Maar wordt deze wet nu ook nageleefd? De CG-Raad wil dit inventariseren en heeft speciaal daarvoor een meldpunt geopend.

Wordt u ongelijk behandeld omdat u een handicap of chronische ziekte heeft? Of heeft u juist hele goede ervaringen? Bel dan met het meldpunt non-discriminatie (030) 29 332 34. Dit meldpunt van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland is elke maandag, dinsdag en woensdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. U kunt er terecht voor meldingen van ongelijke behandelingen of voor vragen over de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Het meldpunt is tot 1 juli 2004 bereikbaar.

Sinds 1 december 2003 is de Wet Gelijke Behandeling in werking getreden. Het is vanaf die datum verboden om onterecht onderscheid te maken omdat iemand een handicap of chronische ziekte heeft. Dat geldt op het werk, in het beroepsonderwijs en later in het openbaar vervoer. Verder is er een recht op een doeltreffende aanpassing geregeld.

Mensen die ongelijk worden behandeld -op welk terrein dan ook- kunnen dit telefonisch melden. De meldingen heeft de CG-Raad nodig om te weten hoe de wet in de praktijk werkt en waar de knelpunten zitten. Met die informatie kan de CG-Raad politieke druk uitoefenen voor uitbreiding van deze wet. Bovendien zoekt het meldpunt -waar mogelijk - samen met u naar oplossing van de ongelijke behandeling.

 

Terug naar overzicht