Mitochondrion donatietechniek (verscheen eerder) 2016

Door: Elja van der Veer

Vandaag kwam in het nieuws dat er een kind is geboren uit drie ouders. Een vader en moeder en een tweede moeder die het mitochondrieel DNA doneerde. Eerder publiceerden we hierover.

Na het Lagerhuis is in Engeland nu ook Hogerhuis akkoord gegaan met de techniek om bij IVF zieke mitochondria te vervangen. Wat hebben mensen in Nederland daarvan te verwachten?

Ook het Hogerhuis in Engeland heeft de nieuwe regelgeving goedgekeurd rond de nieuwe IVF techniek om in de eicel zieke mitochondria te vervangen. De wetenschappers van de universiteit in Newcastle kunnen nu dus verder met het ontwikkelen van de techniek, die binnenkort voor het eerst zal worden toegepast op vrouwelijke mitochondriële patiënten met een kinderwens.

Wat betekent dit voor de rest van de wereld? Voorlopig zullen we moeten afwachten hoe de ontwikkelingen in Engeland in de praktijk gaan verlopen. Gaat alles zoals verwacht en is het veilig? De eerste vrouwen die met deze nieuwe techniek zwanger worden en een kindje krijgen kunnen rekenen op veel aandacht, ook internationaal.

Ziet alles er, ook op lange termijn, goed uit dan is dit ook belangrijk voor Nederlandse patiënten. Overigens ziet het er niet naar uit dat de techniek in de nabije toekomst in Nederland mogelijk zal zijn. Misschien moet e.e.a. ook wel beperkt blijven tot een specialistisch centrum zoals de universiteit van Newcastle. Wellicht zouden op termijn Nederlandse vrouwen die in aanmerking willen komen voor deze techniek naar Engeland kunnen gaan. Op dit moment is het vooral afwachten en de ontwikkelingen blijven volgen.

Bericht van 9 juni 2015

Terug naar overzicht