Mondkapjes: (hoe) kunt u er toch aan komen?

Door: Jeanine Blaakmeer

Uw zorgverleners kunnen via verschillende wegen beschermende materialen bestellen. Wel zijn er soms strenge selectiecriteria.

8 april, bijgewerkt op 20 april

Dat er wereldwijd tekorten zijn aan beschermende materialen zal u niet zijn ontgaan. Afhankelijk van de regio waar u woont, zijn er meer of minder mogelijkheden voor uw zorgverleners om ze toch te bestellen.

Beschermende materialen voor uw zorgverleners
Thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen en ook ZZP’ers in de zorg kunnen een aanvraag doen bij de regiocoördinator van de GGD-GHOR (zie nieuwsbericht van Per Saldo van 26 maart voor meer informatie). Deze regionale instantie zorgt voor de verdeling van beschermende materialen in Nederland. In de praktijk blijkt echter dat er vaak gekozen moet worden. Zorgverleners van een coronapatiënt en/of van iemand bij wie corona sterk vermoed wordt, krijgen dan vaak de voorkeur. Begrijpelijk, maar juist preventie is bij risicogroepen zoals bij sommige mensen met een spierziekte zo belangrijk. Dat geldt zeker ook voor budgethouders die normaal altijd deze middelen gebruiken maar juist nu zonder zitten. Vandaar de oproep van Per Saldo (zie nieuwsbericht van 17 april).

Via de huisarts
Minister Van Rijn heeft aangegeven dat er alles aan gedaan wordt om de tekorten te verkleinen. In de tussentijd kan uw zorgverlener in een aantal regio’s een aanvraag doen bij uw huisarts, ook als u geen coronaverschijnselen heeft. Het Nederlands huisartsengenootschap (NHG) onderzoekt of dit in meer regio’s zo kan worden opgezet.

<nieuw> De Hulptroepen Alliantie
Zorgverleners van kleine zorginstellingen kunnen mondmaskers bestellen via Hulptroepen.nu. Gecontroleerd wordt of zij een AGB-code hebben. Zo'n code is er ook voor PGB-aanbieders. 

Zelf aanvragen
Als patiënt zelf een aanvraag doen, kan voorlopig alleen via particuliere initiatieven, zoals de actie ‘meld een held’ van www.numondkapjes.nl. Daar kunnen bv. mensen met een PGB gratis een pakketje van veertig tot vijftig chirurgische wegwerpmondkapjes aanvragen.

Wees kritisch over welke mondkapjes u aanvraagt. Als u beademd wordt en niet besmet bent, gelden chirurgische mondkapjes als het minimale dat wordt aangeraden (samen met handschoenen en in acht nemen van hygiënemaatregelen m.b.t. handen wassen). Zie ook het Engelstalige advies van de World Muscle Society. Wanneer u besmet bent, kunt u via uw beademingsapparaat snel virusdeeltjes verspreiden. Voor uw verzorgers en/of huisgenoten zijn de chirurgische mondkapjes dan níet voldoende, maar is een kapje met FFP2-label of N95-masker nodig.

Terug naar overzicht