Niet-fysieke uitdagingen en gezelligheid

Door: Marieke van Driel

Energie kreeg ik van fysieke uitdagingen maar wat kon ik doen toen mijn lichaam mij in de steek liet? Een bordspelavond met vrienden deed voor mij de tijd weer vliegen!

Liefde voor uitdagingen
Een brug was voor mij nooit te ver en als kind speelde ik het liefst buiten en klom ik in bomen. Toen ik veertien jaar oud was, meerdere keren per week van de trap viel en niet meer op het startblok durfde te staan bij zwemmen ging ik naar de dokter; een half jaar later kreeg ik de diagnose van spierziekte Friedreich ataxie. Het studentenleven bracht mij gelukkig genoeg uitdaging en ik miste het niet te veel dat mijn lichaam niet honderd procent was.

Liefde voor gezelligheid
Maar daarna? Het gewone leven werd steeds meer een uitdaging. Maar niet het soort uitdaging dat voldoening gaf. Gelukkig bracht ik tijd door met vrienden, waar ik veel plezier aan beleefde. Op zaterdagavonden brachten zij echter vaak tijd door in kroegen. Dat was voor mij toch echt minder leuk geworden; dansen was lichamelijk onmogelijk en ik kon hier met mijn stem niet makkelijk met anderen praten. Het flitsende licht maakte mij moe en ook mijn mobiliteit miste ik duidelijk.

Het alternatief
Natuurlijk ging ik eens in de zoveel tijd mee met mijn vrienden en beleefde ik plezier met hen. Maar kon dat niet anders? Wellicht beter en makkelijker? En die andere zaterdagavonden zocht ik ook een leuke bezigheid... Via een jeugdvriendin ontdekte ik bordspelletjes opnieuw. Als kind vond ik die altijd al heel leuk en dat bleek nog steeds zo te zijn! Er zijn zoveel verschillende bordspellen: Moeilijke en makkelijke, korte en tijdrovende, tactische en geluksspellen. Naast de uitdaging had ik het ook heel gezellig, mijn zaterdagavonden vlogen weer voorbij!

Aanraders
Bordspellen zijn er in alle soorten en maten. Mijn favorieten zijn de meer tactische spellen. Met twee spelers raad ik Patchwork aan. En ook altijd leuk voor twee of meer personen vind ik Carcassonne. Ken je deze spellen al en zoek je alternatieven? Misschien vind je een leuk spel in het lijstje hieronder.
Voor twee personen: Agricola (2 spelers), Caverna (het duel), Kahuna of The Game: het duel.
Voor meer personen: Skye, Sushi Go Party, Cacao, Stenen Tijdperk, Puerto Rico of The Castles of Burgundy.

Bordspellen in corona tijden
Ook in deze tijd met veel contactbeperkingen is er een aanrader, namelijk boardgamearena.com. Je kan hier, ook zonder betaald account, online spellen spelen tegen vrienden. Als je daarnaast ook nog contact wil hebben door te videobellen raad ik WhatsApp via je telefoon aan. Met een betaald account kun je net wat meer spellen online spelen en ook via de site videobellen.

Te weinig coördinatie?
Maak je je druk of je met je gebrekkige coördinatie je pionnetje wel kunt verzetten? Dan kan ik je geruststellen: bij deze bordspellen ben je nooit alleen dus dat kunnen anderen voor je doen en jij kan zelf bepalen hoe ze dat moeten doen. Op internet is dit al helemaal geen probleem, je hoeft alleen maar te klikken, zo heeft die corona toch nog voordelen!
 

Terug naar overzicht