Nieuw middel bevordert spiergroei 2014

Door: Erik van Uden

Een nieuw middel moet de ontwikkeling van spierweefsel bevorderen. Dat zou voor mensen met inclusion body myositis soelaas kunnen bieden. Bij andere spierziekten misschien ook. Maar het is nog te vroeg om te juichen.

Novartis heeft een nieuw middel ontwikkeld, dat de ontwikkeling van spierweefsel moet bevorderen. Het middel wordt getest bij mensen met inclusion body myositis. Het middel zou wellicht ook kunnen werken bij kanker en andere spierziekten. Maar het is nog te vroeg om te juichen.

In Elsevier van 19 juli stond een enthousiast artikel over dit nieuwe middel, bimagrumab (BYM338). Het middel is ontwikkeld door het Zwitserse farmaceutisch bedrijf  Novartis op basis van nieuwe inzichten over spieren. De eerste resultaten lijken gunstig, maar er moet nog veel aanvullend onderzoek gedaan worden.

Als het middel inderdaad aan de verwachtingen voldoet, dan volgt nog de procedure van toelating en vergoeding. Daar zijn helaas jaren mee gemoeid.

Naar verwachting kan over het onderzoek naar dit nieuwe middel wat meer verteld worden tijdens het Spierziektecongres op 6 september. Het congres is toegankelijk voor leden van Spierziekten Nederland.  

Terug naar overzicht