Nog geen duidelijkheid budgetpolissen 2014

Door: Erik van Uden

Zorgverzekeraars Nederland ontkennen dat een budgetpolis geen toegang geeft tot een UMC. Of dat ook de praktijk zal zijn is nog steeds onduidelijk.

Spierziekten Nederland waarschuwde dinsdag mensen om voorzichtig te zijn met budgetpolissen. Die geven soms geen toegang tot gespecialiseerde zorg in de UMC's. Gisteren werd dit ook door het NPCF in de media aangekaart. De zorgverzekeraars hebben vandaag verklaard dat elke budgetpolis toegang geeft tot gespecialiseerde zorg in academische ziekenhuizen.Voor Spierziekten Nederland is dat niet voldoende om haar standpunt te herzien.

De verzekeraars schrijven op hun website: "De suggestie van de NPCF dat mensen met een budgetpolis niet terecht kunnen bij academische ziekenhuizen is volstrekt onjuist. Zorgverzekeraars hebben zorgplicht, dat geldt voor alle polissen, óók de budgetpolis. Als mensen zorg nodig hebben die alleen door een academisch ziekenhuis verleend kan worden, moet hierin worden voorzien en wordt deze volledig vergoed. De basis is dat elke polis recht geeft op passende zorg / behandeling; dat geldt zowel voor een budgetpolis als voor een andere polis."

Dat klinkt bemoedigend, maar de formulering laat tegelijk veel ruimte voor discussie. Mensen met een zeldzame aandoening moeten de zekerheid hebben dat zij onverkort toegang hebben tot een expertisecentrum in een academisch centrum. Zolang de polisvoorwaarden daar niet volstrekte helderheid over bieden, waarschuwt Spierziekten Nederland voor de risico's van deze beperkte polissen.

Tegelijk speelt het probleem van de Op=Op voorwaarden. Veel polissen garanderen zorg alleen 'zolang de voorraad strekt'. Wanneer een ziekenhuis door zijn budget heen is, gaat de deur dicht. Voor mensen met een zeldzame ziekte is dit onaanvaardbaar. Zij hebben geen alternatief voor de zorg in een expertisecentrum.

Terug naar overzicht