Ooit gehoord van de VSCA?

Door: Erik van Uden

De VSCA is een organisatie van patiëntenvertegenwoordigers en verschillende hulpverleners die bij de zorg voor chronisch beademden betrokken zijn.

De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning, afgekort dus tot VSCA, is een organisatie van patiëntenvertegenwoordigers en verschillende hulpverleners die bij de zorg voor chronisch beademden betrokken zijn. De VSCA fungeert als centraal aanspreekpunt, vraagbaak en informatieverschaffer voor chronisch beademden, mantelzorgers, vrijwilligers, hulpverleners, verzekeraars en beleidsmakers. Dus voor iedereen die vanuit welke invalshoek dan ook te maken heeft met chronische ademhalingsondersteuning.

Die VSCA is lang geleden mede opgericht door Spierziekten Nederland. De vereniging speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de kwaliteit van de beademingszorg. Iedereen die informatie zoekt over ademhalingsondersteuning kan terecht op de inmiddels geheel vernieuwde website die sinds 6 februari online staat.

De VSCA heeft na het overlijden van Elske ter Veld een nieuwe voorzitter, die veel leden van Spierziekten Nederland zeker zullen kennen, prof.dr. Marianne de Visser. Zij was in het verleden - en is nog steeds - medisch adviseur van verschillende diagnosewerkgroepen.

Meer informatie?
Bekijk de webcast 'Beademing": wat zijn de mogelijkheden?' met prof.dr. P. Wijkstra, longarts, hoofd CTB UMC Groningen.  

Terug naar overzicht