Orgaan- en weefseldonatie bij euthanasie

Door: Diagnosewerkgroep ALS/PLS/PSMA/HSP

Ook wanneer iemand een ernstige ziekte heeft, zoals ALS, PLS of PSMA, en voor euthanasie kiest, kan hij of zij donor worden.

Voor donoren en hun familie kan orgaandonatie betekenis geven aan het zelfgekozen levenseinde of daar enige troost bij bieden. Orgaandonatie na euthanasie is mogelijk voor mensen tot ongeveer 75 jaar. Organen die na euthanasie geschikt zijn voor transplantatie zijn de nieren, de longen, de lever en de alvleesklier. Het is ook mogelijk om oogweefsel, bot, huid en hartkleppen te doneren.

Wilt u meer weten over wat donatie precies inhoudt en wat de gevolgen zijn voor mensen die willen doneren en hun familie als er sprake is van doneren na euthanasie? Dan is meer informatie te vinden op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Vragen over orgaandonatie na euthanasie?
In de patiëntenfolder vindt u meer informatie. Daarnaast kunt u bij uw (huis)arts terecht of bij de arts die begeleidt bij de euthanasieaanvraag.

Als de procedure voor de goedkeuring van de euthanasieaanvraag is beoordeeld en afgerond, kan officieel een verzoek tot donatie bij de huisarts ingediend worden. 

Terug naar overzicht