Ouder worden met een spierziekte 2019

Door: Cora van der Wurff

In het ledenmagazine Contact dat volgende maand verschijnt, staat een artikel over ouder worden met een spierziekte.

Wie ouder wordt met een spierziekte, doet er verstandig aan rekening te houden met een stapeling van toenemende beperkingen. Tijdig naar het revalidatiecentrum en verantwoord in beweging blijven, blijkt de beste remedie.

Revalidatiearts Erwin Baars van revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle is expert op het gebied van ouder worden met een spierziekte. Hij geeft veel adviezen en tips in het artikel. ‘Verzet je niet, maar beweeg mee met de stroom’, vooral als de spierziekte het loop- en duurvermogen aantast, is het belangrijk om je al ruim voor je vijftigste jaar met hulp van een revalidatiearts voor te bereiden op noodzakelijke aanpassingen. 

Nico Slaakweg heeft de spierziekte HMSN en is inmiddels 66 jaar. ‘De gevolgen van mijn spierziekte vond ik het heftigst in mijn puberteit.’ Ondanks het vrij stabiele karakter van zijn spierziekte heeft hij de afgelopen jaren daarbovenop de gevolgen van zijn klimmende leeftijd ervaren. Hij komt uitgebreid aan het woord in het artikel.

U leest het uitgebreide artikel in het ledenmagazine Contact dat begin december bij alle leden en abonnees op de mat valt.

Terug naar overzicht