Prijs voor ALS-onderzoeker

Door: ALS Centrum Nederland

ALS Centrum onderzoeker Ruben van Eijk ontvangt Paulo Gontijo Award 2020 voor zijn onderzoek naar inclusiecriteria bij medicijnonderzoek.

Tijdens de openingsceremonie van het Internationale MNDA Symposium 2020 ontving ALS Centrum onderzoeker Ruben van Eijk op 9 december de Paulo Gontijo Award. Hij ontving de prijs voor zijn baanbrekende onderzoek naar het verbreden van inclusiecriteria bij medicijnonderzoek naar ALS. 

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jonge onderzoekers die bijzondere prestaties hebben geleverd in het ALS-onderzoek. De genomineerden worden rigoureus beoordeeld door een internationale jury die bestaat uit vijf erkende ALS-experts. 

Ruben van Eijk kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar het verbeteren van de inclusiecriteria bij medicijnonderzoek naar ALS met behulp van een computermodel. Het computermodel is gebaseerd op factoren zoals leeftijd, ziekteduur, longfunctie en functionele symptomen en maakt een ‘virtuele afspiegeling’ van de patiënt om zo een voorspelling te doen van het te verwachten ziektebeloop. Door de huidige inclusiecriteria te vervangen door een
computermodel kan het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor deelname in sommige gevallen vervijfvoudigen. Deze nieuwe manier van includeren is in juni 2020 goedgekeurd door de EMA. 

Ruben van Eijk: “In onze wetenschappelijke studie laten we zien hoe inefficiënt de huidige criteria zijn. Veel patiënten met ALS worden voor niets buiten studies gehouden. Het is erg belangrijk dat we medicijnen ontwikkelen die zijn getest in een zo’n breed mogelijk scala van patiënten met ALS, zodat we zeker zijn dat medicijnen werkzaam en veilig zijn. De medicijnstudies die we momenteel opzetten binnen het ALS Centrum gaan al gebruik maken van computermodellen. Daarnaast wordt de nieuwe inclusiemethode ook toegepast bij TRICALS, het Europese consortium voor medicijnstudies waar het ALS Centrum aan deelneemt. Hierdoor hopen we dat uiteindelijk alle patiënten met ALS een kans krijgen om deel te nemen aan medicijnonderzoek.”

Lees verder op de website van het ALS Centrum Nederland 

 

Foto: UMC Utrecht

Terug naar overzicht