Prijs voor ALS-onderzoeker 2017

Door: Erik van Uden

Marka van Blitterwijk won deze maand de Paulo Gontijoprijs voor geneeskunde.

Marka van Blitterwijk won deze maand de Paulo Gontijoprijs voor geneeskunde. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jonge onderzoekers die bijzondere prestaties hebben geleverd in het ALS-onderzoek. Marka werkt aan de gerenommeerde Mayo Kliniek in Florida. Zij deed haar promotieonderzoek bij het ALS-centrum in Utrecht.

In Utrecht was zij één van onderzoekers die aantoonden dat er binnen een deel van de erfelijke vormen van ALS tegelijk meerdere ziekmakende genen actief zijn. Deze ontdekking vormde de start van grootschalige genetische onderzoeken, zoals het Project MinE.

Zij heeft ook aangetoond dat variaties van bepaalde genen invloed hebben op het moment van het ontstaan van ALS en de ernst van het verloop. In deze richting heeft zij zich verder gespecialiseerd. Zij hoopt dat zij door het verder ontrafelen van de onderliggende ziektemechanismen een therapie voor op zijn minst een deel van de patiënten dichterbij brengt.

Naar aanleiding van de prijs zei ze: ‘Ik vind het een geweldige eer dat ik de winnaar ben geworden van de negende IPG-prijs voor de geneeskunde. Veel van mijn voorgangers zijn bekende onderzoekers en dat dwingt tot bescheidenheid. Ik zal mijn uiterste best blijven doen om ALS-patiënten te helpen en ik hoop oprecht dat mijn onderzoek zal helpen in het verbeteren van ons begrip van ALS en aanverwante aandoeningen.’ 

Terug naar overzicht