Promotie-onderzoek myositis: aanval op eigen lichaam

Door: Prinses Beatrix Spierfonds

Antistoffen in het bloed kunnen iets zeggen over de diagnose en prognose bij IBM. Anke Rietveld promoveerde op dit onderwerp.

Bij veel vormen van myositis worden antistoffen in het bloed gevonden. “Het aantreffen van antistoffen in het bloed kan helpen bij de diagnose en soms ook iets zeggen over de prognose”, aldus onderzoeker Anke Rietveld, die recent op dit onderwerp promoveerde.  

Vergissing van het afweersysteem
In de oorzaak van myositis is waarschijnlijk een rol weggelegd voor het afweersysteem. Bij mensen met myositis worden namelijk vaak ‘auto-antistoffen’ gevonden in het bloed. Dat zijn antistoffen die zich richten op het eigen lichaam in plaats van op ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Een vergissing van het lichaam dus.  

Diagnose en prognose
De afgelopen jaren deed Anke Rietveld onderzoek naar de rol van antistoffen bij IBM. “Ongeveer 30% van de mensen met IBM heeft een bepaalde antistof in het bloed: anti-cN-1A”, legt ze uit. “In ons onderzoek vonden we anti-cN-1A ook bij deel van de patiënten met andere auto-immuunziekten, zoals lupus en het syndroom van Sjögren. Maar niet bij andere vormen van myositis. Dat betekent dat de antistof in de kliniek gebruikt kan worden om IBM van andere vormen van myositis te onderscheiden. Daarmee kan de diagnose makkelijker gesteld worden.

Daarnaast lijkt het hebben van de antistof samen te hangen met een lagere levensverwachting bij patiënten bij IBM. Waarom dat zo is, kunnen we nog niet zeggen. Maar het feit dat een antistof een rol speelt bij IBM kan een aanwijzing zijn voor de oorzaak. En dat kan in toekomst de sleutel zijn voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.”

Klaar voor de volgende stap
Eind april promoveerde Rietveld op haar onderzoek. Ze is klaar voor de volgende stap. Rietveld: “Ik wil me graag blijven bezighouden met de zorg voor volwassenen en kinderen met spierziekten. Daar krijg ik op mijn nieuwe werkplek in Frankrijk de kans voor!”

Lees meer over het onderzoek van Rietveld op de website van het Prinses Beatrix Spierfonds.

 

 

Terug naar overzicht