Spierziekte-arts op Paralympische Spelen

Door: Jeanine Blaakmeer

Revalidatiearts Viola Altmann, bekend bij veel spierziektepatiënten, was ‘classifier’ bij de Paralympische rolstoelrugbycompetitie.

Zorgen dat de beste sporters winnen, niet degenen die het minst beperkt zijn. Dat is het doel van het indelen van Paralympisch sporters in de juiste klasse. En dit gebeurt niet meer aan de hand van de ervaring van medisch specialisten, zoals vroeger, maar volgens een wetenschappelijk onderbouwd systeem. In ieder geval bij het rolstoelrugby. Dr. Altmann: “We hebben in de afgelopen tien jaar veel onderzoek gedaan. Dit heeft erin geresulteerd dat wheelchair rugby nu vooroploopt in de ontwikkeling naar een evidence-based classificatiesysteem”. Altmann was aanwezig bij de rolstoelrugby-competitie in Tokyo, die plaatsvond van 24-29 augustus.

Op de website van Revalidatiecentrum Klimmendaal lees je meer over het classificatiesysteem en de rol en het onderzoek van dr. Altmann.

Dr. Altmann is een goede bekende van Spierziekten Nederland, waar ze als lid van de werkgroep voor revalidatieartsen onder meer betrokken was bij het ontwikkelen van de richtlijn over operatieve behandeling van HMSN. Ze speelt zelf actief (recreatief) rolstoelrugby en is sinds 1999 één van de vier experts die zich bezighouden met de classificatie van rolstoelrugby-spelers in Nederland.

Terug naar overzicht