Stuk, vanaf 23 januari op televisie

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens hun verblijf in een revalidatiecentrum. Vanaf woensdag 23 januari om 20.25 uur op NPO 2.

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. De serie legt bloot wat er gebeurt als het noodlot ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen één seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is dat lichaam stuk, als was het een apparaat. 

In Stuk zien we hoe enkele patiënten werken aan het vormgeven van hun nieuwe leven. Wat blijft er van je over nu je oude leven in een klap voorbij lijkt? De serie waarin ook behandelaars worden gevolgd, vertelt hun verhaal als een roman. 

Spierziekte
Een van de personage van Stuk is Daan. Met zijn zestien jaar is hij een opvallende verschijning op de afdeling. Door zijn spierziekte moest hij al vroeg in zijn leven omgaan met tegenslag, maar nu is hij als gevolg van een medische complicatie ook nog eens opgezadeld met een dwarslaesie. Hoewel de kans aanzienlijk is dat hij nooit meer zal kunnen lopen, houdt de optimistische Daan hoop en geeft hij zijn acteursdroom niet op. Volg Daan en de andere personages in Stuk. 

  • Deel 1: 23 januari, 20.25 uur op NPO 2. 
  • Deel 2: 30 januari, 20.25 uur op NPO 2. 
  • Deel 3: 6 februari, 20.25 uur op NPO 2. 
  • Deel 4: 13 februari, 20.25 uur op NPO 2.  

Stijlmiddelen uit fictie
Hoewel het gaat om een documentaireserie, liet regisseur Jurjen Blick zich voor Stuk vooral inspireren door speelfilms, dramaseries en romans: ‘Ik hou ervan om de manier van vertellen die je kent uit speelfilms en dramaseries los te laten op echte verhalen en echte mensen. Dat is ingewikkeld omdat je als maker natuurlijk afhankelijk bent van wat er in de werkelijkheid gebeurt en je nooit precies kunt voorspellen welke ontwikkeling je personage door zal maken. Maar het blijkt heel goed mogelijk om de grenzen flink op te rekken door veel stijlmiddelen uit de fictie te gebruiken in de vertelling en tegelijkertijd volkomen trouw te zijn aan de werkelijkheid.’

Meer informatie over Stuk.
 

Terug naar overzicht