Thuiszorg op onregelmatige tijden 2008

Door: Erik van Uden

Vooral voor alleenstaanden met ernstige beperkingen kan het toiletbezoek een groot probleem worden:

De thuishulp komt op gezette tijden, maar de noodzaak om naar het toilet te gaan laat zich niet zo makkelijk plannen. Er zijn allerlei oplossingen mogelijk. De docher van een mevrouw met ALS kwam tot een goede afspraak met de thuiszorginstelling. Wellicht kunnen andere VSN-leden er hun voordeel mee doen.

"Mijn moeder is 88 jaar, heeft ALS en woont zelfstandig in een vrijstaande woning. Haar linkerarm functioneert helemaal niet meer en de kracht in haar rechterarm en hand wordt ook steeds minder. Ze loopt met een stok, maar vanwege de verminderde kracht in de hand en arm heeft ze sinds kort een rolstoel waar ze mee gaat oefenen, zodat als dit nodig is ze zich hiermee kan verplaatsen.

Ze krijgt vier maal per dag hulp: bij het wassen en aankleden, om ongeveer 12 uur en om 6 uur en 's avonds weer voor het klaarmaken voor de nacht. Alles lijkt dus goed geregeld. Bij het toiletbezoek heeft ze echter meer hulp nodig.
Het omhooghijsen van de broek wordt heel moeilijk. De plas kan ze wel ophouden tot er hulp komt, die haar dan helpt.
De ontlasting komt echter niet op commando. Dit was een groot probleem: hoe regel je dit? Je kunt iemand die niet incontinent is toch geen luier aantrekken?

Ik heb de personenalarmering gebeld in ons geval Woonzorg (WRA). De mevrouw die ik aan de telefoon kreeg wist ook geen raad. Maar op mijn aandringen om mee te denken over een oplossing heeft ze contact gezocht met een collega. Deze wist raad. Ik moest contact opnemen met de thuiszorgorganisatie in ons geval ICARE. Zij kunnen dan toestemming geven om het alarm rechtstreeks bij hun terecht te laten komen.

Dit heb ik gedaan. Het bleek dat steeds vaker mensen alleen zelfstandig wonen. Het enige wat er zou moeten gebeuren is een sleutelkluis plaatsen; kosten € 11,00. Icare krijgt bij een melding van de personenalarmering de code van de kluis door en kunnen dan naar binnen. Normaal kan dit binnen een half uur. Kosten van deze extra dienst is € 28,60 per maand. Zou er echter een CIZ-indicatie zijn voor oproepbare zorg dan worden de kosten volledig vergoed. Dus meteen CIZ gebeld en het was meteen in orde. Ze heeft indicatie klasse 6 gekregen met oproepbare zorg. Het wachten is nu alleen nog op de brief van ICARE met het formulier dat ik in moet vullen voor de sleutelkluis en als die geplaatst is, kan mijn moeder de alarmknop gebruiken."

 

Terug naar overzicht