Tijdschrift voor revalidatieartsen in teken van spierziekten

Door: Jeanine Blaakmeer

Het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde, NTR, stond afgelopen december voor een groot deel in het teken van spierziekten.

Omdat veel spierziekten helaas nog niet te genezen zijn, blijft revalidatie een van de belangrijkste mogelijkheden om het leven met de ziekte makkelijker te maken. Essentieel is dan wel dat revalidatieartsen weten welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van de behandeling. Dat vindt ook de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). In de laatste editie van haar tijdschrift, NTR, stonden spierziekten dan ook centraal.

In die uitgave lazen revalidatieartsen onder meer over wetenschappelijke onderzoek naar vermoeidheid bij spierziekten, kauw- en slikproblemen en de nieuwe behandelrichtlijnen voor SMA, FSHD en CMT / HMSN, mede-ontwikkeld door Spierziekten Nederland. Ook het project over kwalitatief goede ALS-behandelteams van de vereniging kwam uitgebreid aan bod. Tot slot vertelden enkele ervaringsdeskundigen over de regeldruk die vaak bij zorg komt kijken, zodat hulpverleners beter begrijpen wat de gevolgen van een spierziekte kunnen zijn, ook buiten de lichamelijke problemen om.

De pagina's uit het tijdschrift die over spierziekten gaan, kunt u vinden via de website van VRA.

Terug naar overzicht