Twee miljoen voor DNA-onderzoek ALS 2017

Door: Hersencentrum UMCU

Prof. Jan Veldink heeft een beurs ontvangen van twee miljoen euro. Hiermee gaat hij onderzoeken waarom veranderingen in het DNA bij de een tot ALS leiden en bij de ander niet.

Prof. Jan Veldink heeft een ERC consolidator grant van twee miljoen euro ontvangen. Hiermee gaat hij de komende vijf jaar onderzoeken waarom sommige veranderingen in het DNA bij een persoon wel tot ALS leiden en bij de andere niet.

Veldink gaat de interactie onderzoeken tussen verschillende DNA-variaties binnen één persoon, en ook de interactie met omgevingsblootstellingen uit het verleden. De genetische data voor dit onderzoek zal komen uit een ander project dat hij coördineert, Project MinE.

Door de resultaten van het onderzoek zullen dragers van deze DNA-afwijkingen precieze voorlichting kunnen krijgen over hun risico op ALS. De belangrijkste DNA-afwijkingen zal Veldink verder onderzoeken in zenuwcellen in kweek, die vanuit huid en bloedcellen van de patiënt verkregen zijn. Hiermee hoopt hij modellen te kunnen maken die geschikt zijn voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. 

Terug naar overzicht