Twee spierziektenonderzoekers winnen prijs voor beste proefschrift

Tijdens het symposium Neuromusculaire Ziekten op 8 januari 2021 reikte Spierziekten Centrum Nederland twee prijzen uit voor de beste proefschriften op het gebied van spierziekten.

Prijswinnaars waren onderzoekers Leontien van der Bent (beste preklinische proefschrift) en Camiel Wijngaarde (beste klinische proefschrift).

Beste preklinische proefschrift: Opname van medicijnen voor myotone dystrofie

Onderzoeker Leontien van der Bent van het LUMC won de prijs voor het beste preklinische proefschrift voor haar onderzoek naar myotone dystrofie. Bij myotone dystrofie leidt een fout in de vertaling van DNA-informatie in de cel tot de vorming van foute kopieën, die ernstige schade toebrengen aan cellen in de spieren en de hersenen. Van der Bent identificeerde moleculen die de werking van de foute kopieën kunnen onderdrukken. Het betreft nog preklinisch onderzoek, in het laboratorium, maar hopelijk dragen de resultaten van dit onderzoek uiteindelijk bij aan de ontwikkeling van een therapie.

Beste klinische proefschrift: Natuurlijk beloop van SMA

De prijs voor het beste klinische proefschrift werd gewonnen door onderzoeker Camiel Wijngaarde van het SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht. In zijn onderzoek richtte hij zich op het natuurlijk beloop van de spierziekte SMA. Oftewel: hoe ontwikkelt iemand met SMA zich gemiddeld als de ziekte niet behandeld wordt. Dat heet 'het natuurlijk beloop'. Wanneer er vervolgens medicijnen komen kun je in een grote groep onderzoeken of er afwijkingen ontstaan in de ontwikkeling ten opzichte van het natuurlijk beloop, bijvoorbeeld of mensen minder hard achteruit gaan of misschien zelfs vooruit gaan. De kennis over het natuurlijk beloop helpt ook om beter te kunnen inschatten of de nieuwe medicijnen voor SMA ook op langere termijn effectief zijn.

De twee prijzen, bestaande uit een trofee en een bedrag van 500 euro, worden vanaf nu jaarlijks door Spierziekten Centrum Nederland uitgereikt aan de jonge onderzoekers met het beste klinische en het beste preklinische proefschrift op het gebied van spierziekten. De winnaars worden gekozen door een jury op basis van wetenschappelijke impact, maatschappelijke impact, patiëntenparticipatie en internationale waardering. Met deze prijzen wil Spierziekten Centrum Nederland de prestaties op het neuromusculaire gebied in Nederland van jong talent stimuleren en extra aandacht vestigen op hun onderzoek.

Terug naar overzicht