Uitzonderingen mondkapjesplicht 2020

Door: Jeanine Blaakmeer

Kunt u geen mondkapje dragen? Vermijd drukke plekken waar ze verplicht zijn of probeer een kunststof spatscherm.

Sinds 1 december is het verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten, zoals winkels, het gemeentehuis of de bibliotheek. Voor het OV gold dit al langer. Behoort u tot de risicogroep? Dan kunt u deze (drukke) plekken het best zoveel mogelijk mijden. Kan dat niet en is het dragen van een mondkapje door bijvoorbeeld ademhalingsproblemen ook niet goed mogelijk? Dan moet u aannemelijk maken dat u onder de uitzonderingsregel valt.

Hoe u dat doet? Daarover is geen sluitend advies te geven. De Rijksoverheid geeft enkele voorbeelden, maar het is aan de betrokken winkel- of OV-medewerker, boa of politieagent om de betrouwbaarheid te beoordelen. Kunt u wel een kunststof spatscherm (faceshield) dragen? Dan lijkt dat het beste alternatief voor een mondkapje.

Daarnaast kunt u mogelijk gebruikmaken van de volgende tips:

  • Download en print de algemene uitzonderingskaart en vul een korte toelichting in.
    Algemene uitzonderingskaart
  • Laat een SOS-kaart van Spierziekten Nederland zien. Hierop staat uw spierziekte en bijvoorbeeld dat u last heeft van ademhalingsproblemen.
    SOS-kaart van Spierziekten Nederland
  • U kunt ook uw (huis)arts of medisch specialist vragen een briefje te tekenen, maar de ervaring is dat zorgverleners daar niet altijd aan mee willen werken.

Het delen van uw medische gegevens met politie of winkelpersoneel is trouwens niet verplicht. Dit hoeft u dus niet te doen als u dat niet wilt. Meer informatie en enkele veelgestelde vragen vindt u op de website van Ieder(in).

Loopt u tegen problemen aan bij de mondkapjesplicht? Deel uw ervaringen op het Myocafé (alleen voor leden).

Terug naar overzicht