Vacature Beleidsmedewerker belangenbehartiging

Bij Spierziekten Nederland en Dwarslaesie Organisatie Nederland is een vacature voor een Beleidsmedewerker belangenbehartiging voor 32,4 uur per week.

Spierziekten Nederland is de vereniging voor en van mensen met een spierziekte. Spierziekten Nederland heeft een bureau met betaalde medewerkers, maar veel taken worden uitgevoerd door zeer bekwame vrijwilligers.

Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) is de vereniging voor en van mensen met een dwarslaesie of caudalaesie. Bijna alle taken worden uitgevoerd door zeer bekwame vrijwilligers.

Wij zoeken
Een enthousiaste collega die de spil wil zijn in de collectieve belangenbehartiging en lobby voor de leden van Spierziekten Nederland en de DON.  Je volgt de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen die relevant zijn voor ons. Je bent medeverantwoordelijk voor het voorbereiden van het beleid en voert de belangenbehartiging uit gericht op de beschikbaarheid van passende zorg, hulpmiddelen en volwaardige maatschappelijke participatie.

Je stemt je strategie af met de directeur van Spierziekten Nederland en de voorzitter van de DON en legt verantwoording aan hen af over de resultaten. De resultaten van je werk hebben grote effecten op onze leden en de verschillende stakeholders. Je maakt een goede inschatting van deze effecten en gaat strategisch om met de diverse belangen. Je werkt nauw samen binnen het team om de resultaten zichtbaar te maken. Als belangenbehartiger overleg en onderhandel je met diverse stakeholders waarbij altijd het belang van onze leden centraal staan.

Je bent in staat om de resultaten van de belangenbehartiging op herkenbare en aansprekende wijze te communiceren met de leden van de beide verenigingen.

Wat breng jij

 • Je bent een echte netwerker met lobbyvaardigheden met een HBO+ werk- en denkniveau en hebt ervaring in een soortgelijke functie. Je beschikt over een relevant extern netwerk.
 • Je hebt kennis van het zorgstelsel, spelers in de zorg en het politieke speelveld daaromheen.
 • Affiniteit en/of kennis en ervaring met revalidatiecentra, zorgkantoren en zorgverzekeraars is een pré.
 • Je beschikt over uitstekende onderhandelings- en communicatieve vaardigheden. Je durft stelling te nemen en weet dit ook te onderbouwen met steekhoudende argumenten.
 • Je hebt geduld, bent flexibel en je kan goed anticiperen op de omgeving en actualiteit.
 • Je doorziet snel ingewikkelde, complexe zaken en kan inschatten hoe hiermee om te gaan.
 • Je bent analytisch sterk en hebt ervaring met inhoudelijk complexe dossiers.
 • Je bent goed in samenwerken en hebt het ondernemerschap in je.

Wat bieden wij jou
Een uitdagende, afwisselende en zelfstandige baan bij een ambitieuze organisaties. Herken je je in bovenstaand profiel en wil je een bijdrage leveren? Je bent van harte welkom!

In eerste instantie bieden we je een contract voor één jaar voor 32,4 uur per week, te weten 0,5 bij Spierziekten Nederland en 0,4 bij de DON. Vanuit huis werk je voor de DON samen met je collega’s in een informele werksfeer. Voor DON ben je de enige belangenbehartiger in een betaalde dienstbetrekking en werk je nauw samen met de bestuursleden. Bij Spierziekten Nederland werk je in een team van betaalde krachten. De beloning voor deze functie is conform CAO Sociaal Werk schaal 9 (max. € 4.556,- per maand op basis van 36 uur).

Word jij onze nieuwe collega?
Solliciteer direct (uiterlijk 26 februari 2021) via voorzitter(at)dwarslaesie.nl.

Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Marcel Timmen, directeur bij Spierziekten Nederland (marcel.timmen(at)spierziekten.nl), tel 06 22805425 en Jacob Zuurmond voorzitter van het bestuur van Dwarslaesie organisatie Nederland via voorzitter(at)dwarslaesie.nl.

De eerste gesprekken vinden plaats begin maart.

 

Profiel belangenbehartiger voor Spierziekten Nederland en Dwarslaesie Organisatie Nederland

Inzet
De functie richt zich op de belangenbehartiging op het gebied van langdurige (kind)zorg (Wlz, Zvw, Wmo, Jeugdwet), ondersteuning en hulpmiddelen. Levert daarnaast een bijdrage aan (digitale) inclusie voor mensen met een spierziekte, dwarslaesie en caudalaesie. De uren worden evenwichtig tussen de twee organisaties verdeeld: 16 uur voor Spierziekten Nederland en 16 uur voor Dwarslaesie Organisatie Nederland

Functie
De belangenbehartiger zet zich in voor passende langdurige zorg, ondersteuning en hulpmiddelen voor mensen met een spierziekte, dwarslaesie of caudalaesie. Passend betekent hier passend bij de zorgvraag en leefwijze van de zorgvrager. De belangenbehartiger is proactief in het verzamelen van input en op het gebied van externe belangenbehartiging. De belangenbehartiger rapporteert rechtstreeks aan de directeur (spierziekten Nederland) of aan het bestuur (Dwarslaesie Organisatie).

Contacten zijn met de leden over vragen of het geven van voorlichting en zeker om inbreng op te halen voor de agenda belangenbehartiging. Intern zoek je actief samenwerking met collega’s en je zoekt actief naar aanknopingspunten met andere werkzaamheden voor de organisatie. Je draagt bij aan de communicatie over belangenbehartiging en thema voor belangenbehartiging en voorlichting. Je geeft zelf ook voorlichting in rechtstreeks contact met leden en in (digitale) bijeenkomsten.

Arbeidsvoorwaarden
Salaris en arbeidsvoorwaarden conform CAO Sociaal Werk schaal 9 (max. € 4.556,- per maand op basis van 36 uur).

Niveau
Academisch werk- en denkniveau.

Gewenste ervaring
Ervaring met beleid op het gebied van langdurige zorg en hulpmiddelen. 

Kennis
Kennis van de belangen van de achterban en op welke wijze deze op te halen en te verwerken in concrete belangenbehartiging.

Kennis van wet- en regelgeving op het gebied van Wmo, Jeugdwet, Zvw en Wlz en het politieke speelveld hieromtrent.

Kenmerken

 • Je bent een echte netwerker met zowel inzicht in de dagelijkse zaken van onze leden als in de wet- en regelgeving.
 • Je werkt graag met anderen samen, weet anderen daarbij te motiveren en mee te nemen in wat nodig is, maar schrikt er niet voor terug om zelfstandig aan de slag te gaan.
 • Je kunt zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten verbindingen maken ten behoeve van een proactieve belangenbehartiging.
 • Je hebt een antenne voor wanneer zaken gevoelig liggen en weet daar behendig en zorgvuldig mee om te gaan. Je bent in staat politiek en bestuurlijk sensitief op te treden.
 • Je durft ook een tegengeluid te laten horen en op je strepen te staan als dat nodig is.
 • Je bent in staat de vereniging extern te vertegenwoordigen en weet wanneer er last of ruggenspraak moet zijn. 
 • Je zorgt dat het bestuur goed op de hoogte is van de lopende zaken en belangen 

 

Terug naar overzicht