Vaccinatie mensen met ademhalingsondersteuning in voorbereiding

Het RIVM publiceerde gisteren een bericht: er is o.a. iets meer duidelijk over wie de uitnodigingen gaan verzorgen.

Spierziektepatiënten die beademd worden (de meest kwetsbare spierziektepatiënten) komen versneld voor vaccinatie tegen COVID-19 in aanmerking. Een eerder bericht hierover leidde tot veel onrust omdat de organisatie van dit traject geheel onduidelijk was. Inmiddels is er iets meer bekend.

Op dit moment werkt het RIVM samen met in spierziekten gespecialiseerde artsen om het traject rondom deze vaccinatie goed vorm te geven. We hopen dat dit binnen een paar weken rond is. We houden u op de hoogte van de gang van zaken en zullen zo nodig verdere acties ondernemen.

Wat er tot nu toe bekend is voor mensen met een neurologische aandoening bij wie de ademhaling aangedaan is:

  • zij worden uitgenodigd door de medisch specialist. Nog niet helder is waar of door wie zij worden gevaccineerd; dit is niet de specialist zelf;
  • voor mensen tussen de 60 en 65 jaar oud: als zij al een uitnodiging voor het AstraZeneca vaccin hebben ontvangen van de huisarts, kunnen zij via de huisarts gevaccineerd worden;
  • voor mensen vanaf 80 jaar: als zij al een uitnodiging voor het BioNTech/Pfizer vaccin hebben ontvangen van de GGD, kunnen zij via de GGD gevaccineerd worden.

Lees hier het gehele bericht van het RIVM.

Terug naar overzicht