Vaccinatie ook voor 16-18-jarigen uit hoog-risicogroep

Door: Jeanine Blaakmeer

Jongeren vanaf zestien jaar die een spierziekte hebben en een beperkte ademhaling, krijgen naar verwachting half mei een vaccinatie-uitnodiging van hun umc.

Op 9 april adviseerde de Gezondheidsraad om naast volwassenen ook jongeren uit de medisch hoog-risicogroep met voorrang te vaccineren tegen COVID-19. Hierbij horen ook jongeren met een spierziekte en een beperkte (gecompromitteerde) ademhaling. De verwachting is dat zij vanaf de tweede week van mei een uitnodiging ontvangen via de specialist van het umc waar ze onder behandeling zijn.

Het vaccin dat gebruikt zal worden, is dat van BioNTech/Pfizer, het enige coronvaccin dat door de EMA is goedgekeurd voor gebruik vanaf zestien jaar. Vaccinatie zal in de umc’s gebeuren. Om de jongeren om wie het gaat te kunnen identificeren, gebruikt men waarschijnlijk dezelfde werkwijze als bij volwassenen uit de hoog-risicogroep: uitnodigingen gaan naar personen die bekend zijn bij een van de centra voor thuisbeademing (CBT’s) en/of die bij een umc geregistreerd staan met een van de eerder geselecteerde diagnoses waarbij ademhalingsproblemen vaak voorkomen.

Houd deze website en de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie.

Terug naar overzicht