Vaccinatie ook voor 16-18-jarigen uit hoog-risicogroep 2021

Door: Jeanine Blaakmeer

Jongeren vanaf zestien jaar die een spierziekte hebben en een beperkte ademhaling, krijgen half mei een vaccinatie-uitnodiging van hun umc.

Laatste update: 18 mei

Op 9 april adviseerde de Gezondheidsraad om naast volwassenen ook jongeren uit de medisch hoog-risicogroep met voorrang te vaccineren tegen COVID-19. Hierbij horen ook jongeren met een spierziekte en een beperkte (gecompromitteerde) ademhaling. Zij krijgen vanaf 18 mei een uitnodiging via de specialist van het umc waar ze onder behandeling zijn (zie ook het nieuwsbericht op de website van het RIVM).

Het vaccin dat gebruikt zal worden, is dat van BioNTech/Pfizer, het enige coronavaccin dat door de EMA is goedgekeurd voor gebruik vanaf zestien jaar. Om de jongeren om wie het gaat te kunnen identificeren, is dezelfde werkwijze gebruikt als bij volwassenen uit de hoog-risicogroep: uitnodigingen gaan naar personen die bekend zijn bij een van de centra voor thuisbeademing (CBT’s) en/of die bij een umc geregistreerd staan met een van de eerder geselecteerde diagnoses waarbij ademhalingsproblemen vaak voorkomen.

Terug naar overzicht