Vaccinatie pneumokokken bij spierziekte 2020

Door: Spierziekten Centrum Nederland

Behalve de corona- en griepvaccinatie wordt ook de pneumokokken-vaccinatie aangeboden. Voor sommige mensen met een spierziekte een sterke aanrader.

In het najaar hebben mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1941 en 31 december 1947 een uitnodiging van de huisarts gekregen voor een gratis pneumokokkenprik. Spierziekten Centrum Nederland adviseert daarnaast bepaalde patiënten met een spierziekte buiten deze leeftijdscategorie om zich ook te laten vaccineren tegen pneumokokken. Het gaat om

  • patiënten die immunosuppressiva gebruiken
  • en/of patiënten met een beperkte ademhalingsfunctie.
  • mensen met ALS, PSMA of PLS-patiënten 

Een vaccinatie kunt u zelf aanvragen bij uw eigen huisarts. 

Longontsteking
Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komen er kleine vochtdruppeltjes met bacterieën in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken. De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Er wordt gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.

Advies om te vaccineren
Patiënten met een verminderde afweer als gevolg van immunosuppressiva lopen een hoger risico om ziek te worden door de bacterie. Ook een deel van de patiënten met een verminderde longfunctie behoort tot de kwetsbare groep. Een vaccinatie geeft vijf jaar bescherming tegen de bacterie. Om u te laten vaccineren moet u contact opnemen met uw huisarts. Let op: Als u geen schriftelijke uitnodiging hebt gehad voor vaccinatie, dan worden er waarschijnlijk kosten voor u in rekening gebracht.

Voor meer informatie over de pneumokokken vaccinatie kunt u terecht op deze speciale website van het RIVM: https://www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenziekte.

Wilt u zeker weten of dit advies voor u als patiënt geldt of heeft u andere vragen hierover, neem dan contact op met uw behandelend specialist.

Terug naar overzicht