Vaccinatie-uitnodiging gekregen, maar de reis is niet haalbaar?

Veel mensen die in aanmerking komen voor vervroegde vaccinatie tegen COVID-19 zijn hiervoor inmiddels door een umc uitgenodigd. Soms lukt het niet om naar het umc te gaan. Wat te doen?

Op dit moment nodigen de umc’s mensen met spierziekten en ademhalingsproblemen uit voor de vaccinatie. Meestal is het umc dat u uitnodigt ook het expertisecentrum voor uw diagnose. Het umc nodigt daarom mensen uit het hele land uit. Helaas is voor sommige mensen de afstand tot het umc te groot of is om andere redenen de reis naar het umc niet haalbaar.   

Als u niet naar het umc kunt komen voor vaccinatie:

  • Meld u af bij het umc dat u heeft uitgenodigd. In de uitnodigingsbrief van het umc staat hoe u zich kunt afmelden, bijvoorbeeld via een telefoonnummer. Als hierover niks bekend is, raden wij u aan hiervoor het algemene nummer van het umc te bellen.
  • Meld u tegelijkertijd aan voor vaccinatie door de huisarts. Elk umc houdt een lijst bij van de mensen die niet naar het umc kunnen komen. 
  • Mensen op deze lijst krijgen op een later moment een uitnodiging voor vaccinatie bij de eigen huisarts. De huisarts vaccineert met AstraZeneca. 
  • De verwachting is dat (de eerste) vaccinatie door de huisarts in de periode van half april tot begin mei kan worden toegediend.

Ons advies is – indien enigszins mogelijk – gebruik te maken van de uitnodiging van het umc. U bent er dan van verzekerd dat u snel aan de beurt bent voor de eerste vaccinatie. Ook is de tijd tussen de eerste en tweede vaccinatie korter als u gebruikt maakt van de uitnodiging van het umc. U bent dan eerder zo optimaal als mogelijk beschermd. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over de vaccinaties. 

Spierziekten Nederland houdt in dit traject nog steeds vinger aan de pols. Veelgehoorde problemen van onze achterban brengen we steeds opnieuw onder de aandacht bij het RIVM en Spierziekten Centrum Nederland. Zij bepalen het beleid: wie er in aanmerking komen, waar, wanneer en met welk vaccin. Spierziekten Nederland is niet verantwoordelijk voor de uitnodiging of de daadwerkelijke vaccinatie.

Terug naar overzicht