Vaccineren tegen pneumokokken aan te raden bij ALS, PSMA en PLS

Door: René Kies, diagnosewerkgroep ALS, PSMA, PLS en HSP

ALS Centrum Nederland adviseert alle mensen met ALS, PSMA en PLS zich te laten vaccineren tegen de pneumokokkenbacterie, die longontsteking kan veroorzaken.

Pneumokok
Pneumokokken zijn bacteriën die tot pneumokokkenziekte kunnen leiden, ook wel pneumokokkose genoemd. Er zijn meer dan negentig typen pneumokokken. Ze kunnen verschillende klachten veroorzaken, vooral aan de luchtwegen, zoals longontsteking. Dit is met name bij ouderen met een verminderde weerstand vaak het geval. Er zijn vaccins tegen pneumokokken. In Nederland krijgt iedereen die tussen 1-1-1941 en 31-12-1947 geboren is, dit najaar een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Het betreft hierbij het vaccin PPV23 (Pneumovax 23), wat tegen de 23 meest voorkomende typen beschermt. Het vaccin maakt de kans kleiner dat men ziek wordt door pneumokokken met dus een verminderde kans op longontsteking als gevolg.

ALS, PSMA en PLS-patiënten
Mensen met ALS, PSMA en PLS hebben een verminderde longfunctie (of in een vroeg stadium: mogelijk een onderliggende verminderde longfunctie). Een infectie met een griepvirus als influenza of covid-19, maar ook met bacteriën zoals pneumokokken kunnen dan extra complicaties met zich meebrengen. Het ALS Centrum raadt daarom alle ALS-, PSMA- en PLS- patiënten aan om zich tegen pneumokken te laten vaccineren. Voor deze vaccinatie moet u met de huisarts contact opnemen. Er zijn mogelijk kosten aan verbonden.

Meer over pneumokokkenziekte
Uitgebreide informatie en uitleg over de pneumokokkenziekte kunt u vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de instantie die de grote vaccinatieprogramma’s in Nederland verzorgt.

Terug naar overzicht